Αρχική σελίδα » Έρευνα στο Εργαστήριο

21/01/2023

Transition to 8

Η παρούσα εθνογραφική έρευνα εντάσσεται στο ευρύτερο ερευνητικό πρόγραμμα Transition to 8 και επιχειρεί να διερευνήσει τις απόψεις και τα βιώματα των κατοίκων της Ελευσίνας σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης στην πόλη, καθώς και τον αντίκτυπο που έχουν για τη ζωή τους, τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Η συγκεκριμένη έρευνα εμπίπτει στο πλαίσιο των πολυτροπικών (multimodal) μεθοδολογιών, οι οποίες συλλέγουν και αναλύουν δεδομένα που προέρχονται από διαφορετικά μέσα και επίσης εμπεριέχουν πολυαισθητηριακά δεδομένα προς ανάλυση (επιτόπια παρατήρηση, βιντεοσκόπηση, μαγνητοφώνηση, βιομετρικά μέσα). Επιστημονική υπεύθυνη: Καθηγήτρια Φιλία Ίσαρη.

Το ερευνητικό έργο Transition to 8: Μεταβαίνοντας από τα κοινωνικά φαινόμενα στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία (Τ2ΕΔΚ-00623) συντονίζει η εταιρεία πολιτιστικής παραγωγής και διαχείρισης MENTOR και υλοποιείται σε συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» και το Εργαστήριο Ποιοτικής Έρευνας στην Ψυχολογία και την Ψυχική Υγεία του Τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Tο έργο εντάσσεται στο πλαίσιο της ενιαίας δράσης εθνικής εμβέλειας «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ Β' Κύκλος» (ΕΠΑνΕΚ-ΕΣΠΑ 2014-2020) και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρουσίαση του Εργαστηρίου Ποιοτικής Έρευνας στην Ψυχολογία και την Ψυχική Υγεία

Το Εργαστήριο στεγάζεται στο γραφείο 417 (4ος όροφος) της Φιλοσοφικής Σχολής.

 Επιστημονικοί Συνεγάτες: Μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Ψυχολογίας και άλλων τμημάτων της ημεδαπής, μεταδιδάκτορες, υποψήφιοι διδάκτορες και μεταπτυχιακοί φοιτητές.

 Μέλη του Εργαστηρίου θεωρούνται τιμής ένεκεν (honoris causa) και οι διακεκριμένοι ερευνητές και συγγραφείς στο πεδίο της ποιοτικής έρευνας Emeritus Prof. Kenneth Gergen, Prof. Brett Smith, Prof. Jonathan Smith κα Prof. Carla Willig.

 Στοιχεία Επικοινωνίας  Τηλ.: 2107277460  E-mail: QualitativeLab@psych.uoa.gr  Δικτυακός τόπος: www.qual.psych.uoa.gr

 Ιδρύθηκε το 2015 και αποτελεί το 1ο Εργαστήριο Ποιοτικής Έρευνας σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στην Ελλάδα.

 Αποσκοπεί στην προαγωγή και ανάπτυξη της ποιοτικής μεθοδολογίας στην ψυχολογία καθώς και σε συναφείς επιστημονικούς τομείς και εφαρμοσμένα επιστημονικά πεδία όπως είναι η συμβουλευτική, η θεραπεία, η εκπαίδευση, η υγεία και η εργασία.

 Αξιοποιεί μια ποικιλία σύγχρονων μεθόδων έρευνας στην ποιοτική μεθοδολογία συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών τεχνολογιών για την παραγωγή νέας γνώσης αξιοποιήσιμης από την κοινωνία


 Βασικοί Στόχοι

 Μελέτη των οντολογικών, επιστημολογικών, μεθοδολογικών και ηθικών θεμελίων ή παραδοχών της ποιοτικής έρευνας.

 Παροχή της δυνατότητας εκπαίδευσης σε ποικίλες ποιοτικές προσεγγίσεις (π. χ. ερμηνευτικές, φαινομενολογικές, εθνογραφικές, αφηγηματικές, κονστρουξιονιστικές, πολυτροπικές), ποιοτικές μεθόδους βασισμένες στην τέχνη και σε ψηφιακές τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο της ψυχολογίας και σε συναφή επιστημονικά πεδία.

 Συμβολή στην εκπαίδευση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, υποψηφίων διδακτόρων και νέων ερευνητών στην ποιοτική έρευνα.

 Επιμόρφωση ειδικών ψυχικής υγείας και συναφών επαγγελμάτων σε ποιοτικές μεθόδους διερεύνησης και αξιολόγησης.

 Προσφορά διδακτικού και επιμορφωτικού έργου μέσα από διαλέξεις, σεμινάρια, εργαστήρια, συμπόσια και συνέδρια -- δημιουργία επιστημονικού και διδακτικού υλικού.








 Βασικοί Στόχοι

 Διεξαγωγή ποιοτικών ερευνών και μελετών, με στόχο τη σύνδεση της έρευνας και της πρακτικής στον χώρο της ψυχικής υγείας και σε συναφή επιστημονικά πεδία.

 Eπιστημονική συνεργασία με ερευνητικές ομάδες, ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα, καθώς και αντίστοιχα ιδρύματα ή οργανισμούς του εσωτερικού και του εξωτερικού.

 Προώθηση της διεπιστημονικής συνεργασίας και του διαλόγου μεταξύ διαφόρων επιστημονικών πεδίων (π. χ. ψυχολογία, φιλοσοφία, κοινωνική ανθρωπολογία, κοινωνιολογία, επιστήμες της αγωγής, επιστήμες της υγείας, ανθρωπιστικές επιστήμες, παραστατικές τέχνες, κ.ά.) σε ζητήματα που αφορούν στην ποιοτική έρευνα.

 Προώθηση του διαλόγου σχετικά με τις «μεικτές» μεθόδους κοινωνικής έρευνας (τον συνδυασμό ποιοτικών και ποσοτικών μεθόδων).

 Τη διοργάνωση επιστημονικών διαλέξεων, ημερίδων, σεμιναρίων, συμποσίων, συνεδρίων, εργαστηρίων και άλλων επιστημονικών εκδηλώσεων, την πραγματοποίηση δημοσιεύσεων και εκδόσεων και την πρόσκληση ελλήνων και ξένων αναγνωρισμένων επιστημόνων. 

• ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ για την ενίσχυση των μελών ΔΕΠ και ερευνητών/τριών (2020-2023)  Τίτλος: «Ιστορίες ζωής: Έλληνες μετανάστες υψηλής ειδίκευσης και νέοι υψηλής μόρφωσης που στοχάζονται για τη μετανάστευση» (“Brain Drain”)

 Επιστημονική Υπεύθυνη: Αναπλ. Καθ. Φιλία Ίσαρη  Ερευνητικοί Συνεργάτες: Αναπλ. Καθ. Βασίλης Παυλόπουλος, Prof. Sharlene Nagy Hesse-Biber, Prof. Brett Smith, Prof. Kontopodis, Dr. Vavantakis  Υποψήφιοι διδάκτορες,μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες

 Μεικτή Μεθοδολογία: Ποιοτική και Ποσοτική  Ιστορίες ζωής και ψηφιακές αφηγήσεις  Αξιοποίηση ψηφιακών τεχνολογιών και οπτικών μεθόδων (κείμενο, εικόνα, video, χάρτες κ. α.) για τη συλλογή και παρουσίαση των ερευνητικών δεδομένων  Δημιουργία ιστότοπου για την προαγωγή επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης μεταξύ Ελλήνων επιστημόνων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.



• Ερευνώ-Καινοτομώ-Δημιουργώ β’κύκλος (Δράση ΕΣΠΑ 2014-2020)  Τίτλος: «Transition to 8: Μεταβαίνοντας από τα κοινωνικά φαινόμενα στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία»

 Μετάβαση από το ψυχόδραμα/κοινωνιόδραμα στην ηλεκτρονική μουσική δημιουργία με όχημα την ψηφιακή τεχνολογία και την εθνογραφική επιτόπια έρευνα  Δημιουργία μιας διαδραστικής ψηφιακής πλατφόρμας που θα δημιουργεί περιοδικά πολυμεσικά φεστιβάλ για την παρουσίαση καλλιτεχνικών δημιουργιών  Η εφαρμογή του πρώτου φεστιβάλ θα ενταχθεί στις εκδηλώσεις της Ελευσίνας 2021  Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και το έργο φιλοδοξεί να αποτελέσει μέρος στις  εκδηλώσεις του δικτύου των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης για την επόμενη  πενταετία .

 Φορείς Υλοποίησης του Έργου:  1. MENTOR ( δραστηροποιείται στον πολιτιστικό (αρχαιολογικό/εκπαιδευτικό) τουρισμό)  2. Εργαστήριο Ποιοτικής Έρευνας στην Ψυχολογία και την Ψυχική Υγεία, ΕΚΠΑ  3. Ε.Κ. «Αθηνά» - Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας των Επικοινωνιών και της Γνώσης, δια του Ινστιτούτου Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ).


 Στο πλαίσιο του Εργαστηρίου εκπονούνται  διδακτορικές διατριβές και διπλωματικές εργασίες με θεματικές που συνδέουν τις νέεςς τεχνολογίες με το πεδίο της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας & της Θεραπείας (π. χ. ψηφιακός εαυτός, διαδίκτυο και η εικόνα του σώματος, επικοινωνία, συμβουλευτική μέσω διαδικτύου, ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις των ψηφιακών τεχνολογιών κ. ά.).

 Ηλεκτρονικό βιβλίο : Ίσαρη, Φ. & Πουρκός, Μ. (2015). Ποιοτική Μεθοδολογία Έρευνας: Εφαρμογές στην Ψυχολογία και την Εκπαίδευση Αθήνα: Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών. Διαθέσιμο στο:  https://repository.kallipos.gr/