Αρχική σελίδα » Προβολή εκδήλωσης

21/01/2023

Transition to 8

Η παρούσα εθνογραφική έρευνα εντάσσεται στο ευρύτερο ερευνητικό πρόγραμμα Transition to 8 και επιχειρεί να διερευνήσει τις απόψεις και τα βιώματα των κατοίκων της Ελευσίνας σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης στην πόλη, καθώς και τον αντίκτυπο που έχουν για τη ζωή τους, τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Η συγκεκριμένη έρευνα εμπίπτει στο πλαίσιο των πολυτροπικών (multimodal) μεθοδολογιών, οι οποίες συλλέγουν και αναλύουν δεδομένα που προέρχονται από διαφορετικά μέσα και επίσης εμπεριέχουν πολυαισθητηριακά δεδομένα προς ανάλυση (επιτόπια παρατήρηση, βιντεοσκόπηση, μαγνητοφώνηση, βιομετρικά μέσα).

Το ερευνητικό έργο Transition to 8: Μεταβαίνοντας από τα κοινωνικά φαινόμενα στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία συντονίζει η εταιρεία πολιτιστικής παραγωγής και διαχείρισης MENTOR και υλοποιείται σε συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» και το Εργαστήριο Ποιοτικής Έρευνας στην Ψυχολογία και την Ψυχική Υγεία του Τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Tο έργο εντάσσεται στο πλαίσιο της δράσης Ερευνώ-Καινοτομώ-Δημιουργώ (ΕΠΑνΕΚ-ΕΣΠΑ 2014-2020) και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΟΜΙΛΙΑ & ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ με την Carla Willig (16-17/3/2019)

ΟΜΙΛΙΑ & ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

με την Carla Willig,

Professor in Psychology, Qualitative Research Methods, City University, UK

16-17/3/2019

Η ομιλήτρια

Η Carla Willig είναι Καθηγήτρια ψυχολογίας στο City University του Λονδίνου. Οι δημοσιεύσεις της επικεντρώνονται στη θεωρία, στην πρακτική και τα επιστημολογικά και μεθοδολογικά ζητήματα γύρω από την έρευνα ποιοτικής μεθοδολογίας. Είναι διεθνώς γνωστή για το βιβλίο της Introducing Qualitative Research in Psychology, το οποίο έχει μεταφραστεί και στα ελληνικά (Ποιοτικές μέθοδοι έρευνας στην Ψυχολογία, Gutenberg). Είναι συνεπιμελήτρια του τόμου Sage Handbook of Qualitative Research in Psychology και συγγραφέας του βιβλίου Qualitative Interpretation and Analysis in Psychology, και άλλων σημαντικών έργων για την ποιοτική έρευνα. Δίνει διαλέξεις και διδάσκει σεμινάρια και εργαστήρια παγκοσμίως. Είναι Αssociate Εditor του περιοδικού Journal of Health Psychology.

 

Σάββατο 16/3/2019 - Αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης (Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50)

10:00-12:00: Ανοιχτή στο Κοινό Ομιλία μετίτλο:«Ερευνητικός σχεδιασμός ποιοτικής έρευνας στην πράξη: Η σημασία της επιλογής διαφορετικών ποιοτικών μεθόδων για τη μελέτη της εμπειρίας των ανθρώπων που λαμβάνουν διάγνωση καρκίνου»

Κυριακή 17/3/2019 - Αίθουσα 822 (Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ, Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου)

10:00-13:00: Εργαστήριο με τίτλο: «Τι καθιστά την ποιοτική έρευνα ‘Έρευνα’(και όχι κάτι άλλο, όπως δημοσιογραφία ή τέχνη;)»


Η Θεματική της Ομιλίας

Σκοπός της ομιλίας είναι να καταδείξει τον τρόπο με τον οποίο ένας ερευνητής μπορεί να χρησιμοποιήσει μία πλειάδα ποιοτικών μεθόδων προκειμένου να αναζητήσει νέες γνώσεις γύρω από ένα συγκεκριμένο βιωματικό φαινόμενο. Ειδικότερα επισημαίνεται ότι η σε βάθος διερεύνηση ενός βιωματικού φαινομένου μπορεί να είναι μια διαδικασία διατύπωσης ερωτήσεων, κάθε μία από τις οποίες απαιτεί τη χρήση μίας διαφορετικής ποιοτικής μεθόδου.

Στη διάρκεια της ομιλίας θα υπογραμμιστεί ο τρόπος με τον οποίο δημιουργείται νέα γνώση και καλύτερη κατανόηση ενός φαινομένου με την πάροδο του χρόνου, καθώς διατυπώνονται διαρκώς νέα ερωτήματα και επιλέγεται η σωστή μέθοδος για την απάντησή τους. Για την πληρέστερη κατανόηση αυτής της διαδικασίας θα χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα ένα ερευνητικό πρόγραμμα σχετικά με την εμπειρία των ανθρώπων που λαμβάνουν διάγνωση καρκίνου. Αν και το σχετικό ερευνητικό πρόγραμμα ξεκίνησε με την αυτοεθνογραφία, το ίδιο συνεχίστηκε με τη χρήση της ανάλυσης λόγου,των φαινομενολογικών μεθόδων και της ποιοτικής μετασύνθεσης,προκειμένου να αναπτυχθεί μια πληρέστερη κατανόηση του φαινομένου.

Στόχος της ομιλίας είναι να δείξει ότι οι ποιοτικές μέθοδοι συνιστούν εργαλεία που χρησιμοποιούνται για ορισμένο σκοπό και ότι για συγκεκριμένους στόχους μπορεί να απαιτούνται περισσότερες από μία ποιοτικές μέθοδοι.

Η Θεματική του Εργαστηρίου

Σκοπός του εργαστηρίου είναι η διερεύνηση του τι μπορεί να συνεισφέρει η ποιοτική έρευνα στον χώρο της ψυχολογίας, ως προς την συγκέντρωση ψυχολογικής γνώσης. Θα τεθεί το ερώτημα του πώς διαφοροποιείται η ποιοτική έρευνα από άλλες μορφές γνώσης γύρω από την ανθρώπινη εμπειρία, τη σημασία και το νόημα της. Παράλληλα, θα συζητηθεί το ερώτημα του τι καθιστά την ποιοτική έρευνα ‘έρευνα’ και με ποιον τρόπο μπορούμε να κρίνουμε αν κάτι είναι ποιοτική έρευνα και όχι κάποια άλλη δραστηριότητα νοηματοδότησης ενός φαινομένου. Τέλος, θα εξεταστεί η σχέση της ποιοτικής ψυχολογίας με την αναζήτηση της γνώσης και θα προσδιοριστούν τα όρια που εμπεριέχουν (και επομένως καθορίζουν) την «ποιοτική έρευνα» και τα οποία την διαφοροποιούν τόσο από άλλους τύπους έρευνας όσο και από άλλους τρόπους αναζήτησης νοήματος. Στόχος του εργαστηρίου είναι να επισημάνει τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αναγνωρίσουμε μία ποιοτική έρευνα, αλλά και να αξιολογήσουμε την ποιότητά της.

Πού Απευθύνονται;

Η Ομιλία και το Εργαστήριο απευθύνονται σε Ψυχολόγους, Επαγγελματίες Υγείας και Ψυχικής Υγείας, Εκπαιδευτικούς, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Κοινωνιολόγους, Κοινωνικούς Ανθρωπολόγους και Φοιτητές των σχολών αυτών, καθώς και σε άλλες ειδικότητες των κοινωνικών και ανθρωπιστικών σπουδών.

 

Στους/ις συμμετέχοντες/χουσες θα δοθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης από το Εργαστήριο Ποιοτικής Έρευνας στην Ψυχολογία και την Ψυχική Υγεία.

 

Διαδικαστικά


Συμμετοχή στην Ομιλία: ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

Συμμετοχή στο Εργαστήριο: €40 [€20 φοιτητικό].

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Η Ομιλία και τα Εργαστήρια θα διεξαχθούν στα αγγλικά.

 

Οι Δηλώσεις Συμμετοχής στο Εργαστήριο πρέπει να σταλούν έως 11/03/2019 στην ηλεκτρονική διεύθυνση: qualitative.lab@ppp.uoa.gr